Destilerija Rakije Srećković
Na obroncima planine Maljen, podno Divčibara, Radiša Srećković nastavlja dugu porodičnu tradiciju voćarstva i počinje proizvodnju rakije po imenu "Dika".
Osnivanjem destilerije Rakije Srećković 2021.godine u selu Bukovac, na obroncima planine Maljen, podno Divčibara, vlasnik Radiša Srećković je nastavio dugu porodičnu tradiciju voćarstva i proizvodnje rakije.
U svojim voćnjacima gaji šljivu, jabuku i krušku Vilijamovku. Idealno zemljište, pogodna nadmorska visina, povoljna ruža vetrova i savremena agrotehnika garantuju visok kvalitet voća, što je prvi preduslov za dobijanje rakija visokog kvaliteta. Berba i prerada voća se vrši strogo u tehnološkoj zrelosti kako bi se obezbedila najveća koncentracija aromatičnih materija i šećera, a samim tim obezbedio visok kvalitet destilata.
Po završenoj kontrolisanoj fermentaciji pristupa se procesu destilacije u dva koraka, dobijanje „meke rakije“ i „prepečenice“. Ovakav sistem „pečenja“ rakije obezbeđuje najbolji kvalitet destilata, zato što se ovim sistemom odstranjuje veći deo metanola i patočnih frakcija. Dobijene rakije se čuvaju, neguju i sazrevaju u hrastovim buradima ili staklenim balonima u zavisnosti od vrste voća najmanje dve godine.
Uvođenjem sistema HACCP bezbednost procesa proizvodnje i samog proizvoda podignut je na maksimalni nivo.
Na festivalu rakija u Pančevu 2021.godine, rakija od šljive DIKA dobila je zlatnu medalju, rakija od jabuke veliku srebrnu, a vilijamovka srebrnu medalju.
Na festivalu rakija u Topoli 2022.godine, rakije od šljive DIKA dobile su veliku zlatnu i zlatnu medalju, rakija od dunje zlatnu, rakija od jabuke i vilijamovka srebrne medalje.
Na osnovu svega urađenog destilerija Rakije Srećković ima čime da se ponosi i diči. U čast tog osećanja naziv brenda naših rakija „DIKA“.
Svi proizvodi destilerije Rakije Srećković
Predeo
Zapadna Srbija
Jedan od ukupno pet primarnih regiona, na koliko ih je podeljena naša zemlja je i Zapadna Srbija. Ujedno je i najveći region po površini.
Upravo zato i nije čudno što je baš Zapadna Srbija jedan od najvećih proizvođača najpre rakije od šljive, ali i kajsije i drugih vrsta voća, koje na tom području uspeva.
Posavina, Pomoravlje, Šumadija i Podrinje,kao i Mačva, Pešter i Zlatibor su tek neke od prostorno – geografskih celina na ovom području, a većina ih je poznata po uzgoju brojnih vrsta i voća i povrća.
Ukupno je osam okruga u Zapadnoj Srbiji. U većini njih je najzastupljenija proizvodnja rakije od šljiva, ali i kajsija, a pojedini domaćini se bave i uzgojem krušaka i dunja, te proizvodnjom rakije od tog voća.
Šumadijska šljivovica je prva koja je dobila pravo na korišćenja geografske oznake u Srbiji. I po pitanju destilerija, region Zapadne Srbije je izuzetno aktivan i kompetitivan, naročito na području Valjeva, Čačka, Kosjerića, Mionice i Užica.
Pronađite Nas
Proizvodnja: Bukovac
Gde smo na mapi
Koliko smo daleko?
- od Beograda: 115km
- od Novog Sada: 145km
- od Niša: 265km
A nalazimo se
- blizu Valjeva: 15km
- blizu planine Maljen: 20km